Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αχαΐα: Τραγικές οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό

Σε 24ωρη πανυγειονομική απεργία προχωρούν αύριο Παρασκευή, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας, διαμαρτυρόμενοι για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας. Όπως τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης χθες τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και οι γιατροί του ΙΚΑ, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και μηχανήματα είναι μεγάλες, ενώ απλήρωτες είναι και οι εφημερίες και υπερωρίες τους.

 
Καθημερινά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Κώστας Γιαννάκενας, οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με ανθρώπινα δράματα στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας, καθώς ανασφάλιστοι ασθενείς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να νοσηλευτούν επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν, ενώ πρόσφατα καταγγέλθηκε και περιστατικό που ζήτησαν 400 ευρώ για χειρουργική επέμβαση από ανασφάλιστο.
 
Οι άνθρωποι από τον χώρο της υγείας μίλησαν με… μελανά χρώματα για το χώρο τους, δηλώνοντας πως δεν μπορούν να επιτελέσουν το λειτούργημά τους, ενώ κάλεσαν καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους την κατρακύλα του Ε.Σ.Υ.
 
Εξάλλου, με επιστολή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας προς την 6η ΥΠε ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Διοίκησης για τις ενέργειές προς κάθε αρμόδιο προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα και στο ακέραιο οι δεδουλευμένες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών που τους οφείλονται.
Παράλληλα, ζητούν από την διοίκηση της 6ης ΥΠε να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η παράνομη πρακτική της διοίκησης του ΠΠΝΠ να ζητά προκαταβολικά 400 ευρώ από ανασφάλιστους ασθενείς, προκειμένου να εγχειρισθούν.
Στην επιστολή της η ΕΙΝΑ αναφέρει:
"Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας, όπως και όλης της Ελλάδας, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει τις τακτικές και έκτακτες αποδοχές τους σε μειώσεις που προσεγγίζουν το 50% σε σχέση με ότι ίσχυε το 2009. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι μειωμένες στο μισό από το 2012 εφημεριακές αποδοχές δεν εκταμιεύονται προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά και οι ζωές των γιατρών που ζουν από το μισθό τους και κρατούν στις πλάτες τους το ΕΣΥ.
Ήδη καθυστερούνται οι πληρωμές των εφημεριών από το Μάρτιο και δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να πληρωθούν μέχρι τον ..Δεκαπενταύγουστο
Πέραν όλων αυτών, οφείλονται χρήματα από δεδουλευμένες εφημερίες από το περασμένο έτος που περικόπηκαν αυθαίρετα από την Κυβέρνηση.
Το Υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του δεν "αναγνωρίζει" την ύπαρξη των μικτών εφημεριών και δεν επιτρέπει την εκταμίευση των προϋπολογισμένων κονδυλίων προκειμένου να πληρωθούν οι γιατροί. Ο Υπουργός Υγείας, καθημερινά σχεδόν, δηλώνει πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία που θα λύσει το πρόβλημα και θα πληρωθούν οι γιατροί. Βεβαίως, καμιά επιβεβαίωση της "υπόσχεσής του" δε συμβαίνει.
Δηλώνουμε πως δε θα συνεχίσει η "νηνεμία" που φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις μας και οι γιατροί θα "μιλήσουν" σύντομα και με θορυβώδη τρόπο.
Ζητούμε άμεσα από τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να μας πληροφορήσει για τις δικές της ενέργειες προς κάθε αρμόδιο προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα και στο ακέραιο οι δεδουλευμένες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών.
Πληροφορηθήκαμε από το ‘’Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Ασθενών’’ την εκβιαστική απόφαση του Διοικητή του ΠΝΠ που υλοποιούν μετά προφορική εντολή του, οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, να ζητάνε προκαταβολικά 400 ευρώ από κάθε ανασφάλιστο ασθενή πολίτη, προκειμένου να εισαχθεί για να χειρουργηθεί.
Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με καμία απόφαση ούτε του υπουργείου, ούτε άλλης υπερκείμενης διοικητικής υπηρεσίας και αποτελεί ωμό εκβιασμό προς όσους ασθενείς πολίτες, έχουν ανάγκη να χειρουργηθούν.
Η ενέργεια αυτή έρχεται τρεις μήνες μετά από συναντήσεις που είχαμε ως ΕΙΝΑ με εσάς και τη Διοίκηση του ΠΝΠ για το θέμα των ανασφάλιστων που αποτελούν το 35% του πληθυσμού και την υπόσχεση της κας Αλμπάνη και του κου Λέτσιου ότι θα προσπαθήσουν να εντάξουν στη λειτουργία του νοσοκομείου την πρότασή μας για την χειρουργική αντιμετώπιση νοσούντων ανασφάλιστων πολιτών που θα παραπέμπονταν από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, σε αριθμό που θα ορίζονταν από κοινού. Αντ' αυτού, καλούνται οι ανασφάλιστοι να ...καταβάλλουν προκαταβολή για να χειρουργηθούν.
Σας καλούμε άμεσα να παρέμβετε για να σταματήσουν αυτή την παράνομη πρακτική της διοίκησης του ΠΠΝΠ που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές ασθενών."
patrastimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου