Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ποια ελληνική εταιρεία "έφαγε" πρόστιμο για μόλυνση του περιβάλλοντος;;

Ποια ελληνική εταιρεία
Ο Άρειος Πάγος υποχρέωσε την «Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής» να καταβάλει σε 26 κατοίκους του οικισμού Αγίας Μαρίνας στην θέση Μικρό Βαθύ Χαλκίδας το συνολικό ποσό των 78.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την προσβολή της προσωπικότητας τους.

Η προσβολή της προσωπικότητας επήλθε από την ρύπανση την οποία προκαλεί η επίμαχη τσιμεντοβιομηχανία από το εργοστάσιο της το οποίο είναι σε μικρή απόσταση από τον επίμαχο οικισμό.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη τσιμεντοβιομηχανία για να αποφύγει το κόστος των σχετικών δαπανών δεν τηρεί τους προβλεπόμενους από την άδεια λειτουργίας της περιβαλλοντικούς όρους, ενώ αρνείται να λάβει μέτρα για την καλή συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον του οικισμού Αγία Μαρίνα, να επικάθεται τσιμεντόσκονη 1,2 εκατοστών στις αυλές των σπιτιών, τα μπαλκόνια, μέσα στα σπίτια, τους δρόμους, τις πλατείες, στον αιγιαλό ακόμη και στον βυθό της θάλασσας.
Η παράνομη αυτή συμπεριφορά της τσιμεντοβιομηχανίας προσβάλλει το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του επίμαχου οικισμού και το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα, ενώ υπονομεύεται η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους με την επιβλαβή εισπνοή μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.
Παράλληλα, υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής των κατοίκων του εν λόγω οικισμού με συνέπεια να προσβάλλεται η προσωπικότητά τους.
Αρχικά οι 26 κάτοικοι διεκδικούσαν ο καθένας από 44.020 ευρώ (συνολικά1.144.520 ευρώ), αλλά επιδικάστηκε στον καθένα 3.000 ευρώ (συνολικά 78.000 ευρώ).
Πράγματι οι αρεοπαγίτες με την υπ΄ αριθμ. 1574/2014 απόφασή τους έκριναν ότι από τις παραλείψεις αυτές της τσιμεντοβιομηχανίας θεμελιώνεται με πληρότητα η προσβολή της προσωπικότητας των κατοίκων που απορρέει από την ηθική βλάβη τους, λόγω της στέρησης της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών, αλλά και από την απειλούμενη βλάβη της υγείας τους από την έκθεσή τους στους κινδύνους της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου