Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Να σε συμπαθούν με μέτρο και όχι οι «μέτριοι»…

EMPNEYSH-A. DRIVAS-NA SE SYMPATHOUN ME METRO (SENEKAS)

«Να μην ενδιαφέρεσαι για τον αριθμό, αλλά για την ποιότητα των θαυμαστών σου. Το να μην αρέσεις στους μικρόψυχους, αποτελεί τίτλο τιμής».

Σενέκας.
Ο Σενέκας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Ρωμαϊκής εποχής. Φορέας της ελληνικής παιδείας και λάτρης του Ευρυπίδη. Το τέλος του, θυμίζει λίγο από Σωκράτη καθώς ήταν φρικτό. Υπάρχουν λόγια του, των οποίων ο αντίλαλος, είναι διαχρονικός. Τα συγκεκριμένα λόγια του, είναι πολύ χρήσιμα για να ξέρουμε αρκετά για μας. Όλα είναι για τους ανθρώπους λοιπόν, απλά δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι, για όλους…
Η μεγάλη παγίδα.
Δύσκολα το κεφάλι μας μπορεί να αποφύγει αυτήν την παγίδα. Μάλιστα, αυτή θεωρείται ως μια από τις υπεύθυνες για τη δυστυχία μας. Κι όμως, δεν είναι μέσα στα «7 θανάσιμα αμαρτήματα». Τουλάχιστον, όχι άμεσα. Εκείνα τα ποσοτικά, μας χρειάζονται τελικά για να μετράμε τις φορές που μας την έφεραν… Σε τέτοιον βαθμό μας την έχουν φέρει ώστε να λέμε «καλύτερα πολύ παρά καθόλου».
Ποσότητες και άκρα, πάνε μαζί. Και έστω ότι το κάνουμε για τα υλικά. Η ποσότητα έχει «άποψη» για όλα. Ακόμη και για τους ανθρώπους. Θέλουμε πολλούς φίλους, πολλές επιλογές. Μέσα μας, ξέρουμε το γιατί. Αν κάποιος ή κάποιοι δε μας θέλουν, να έχουμε τις εναλλακτικές. Φόβος, φόβος, φόβος πίσω από την ποσότητα. Κανείς δεν είπε όμως η σταθερή κατοικία του καλού, είναι στην ποσότητα…
«Να τα πηγαίνουμε με όλους καλά»…
Όπως θέλουμε να κατακτήσουμε το Χ αυτοκίνητο ή το Ψ αγαθό, έτσι κάνουμε πολλές φορές και με τους ανθρώπους. Όπως υπάρχει η μανία καταδίωξης, έτσι υπάρχει και η μανία κατάκτησης. Θέλουμε απλά να νιώθουμε πως έχουμε. Να ελέγχουμε γύρω μας τις καταστάσεις.
Για να ελέγχεις καταστάσεις, πρέπει να ελέγχεις ανθρώπους. Εκείνους, τους ελέγχεις είτε με τον φόβο, είτε με τη γοητεία. Μας κυριεύει λοιπόν μια απληστία ναρκισσισμού. Θέλουμε να αρέσουμε σε όλους, να μας συμπαθούν όλοι, να τα «πηγαίνουμε με όλους καλά».
Δεν ξέρουμε αν ο Σενέκας θα συμφωνούσε με αυτό, όμως το να θέλει κάποιος να τα πηγαίνει με όλους καλά, στερείται μεγαλείου…Πιο πολύ διαταγή κάποιου φόβου, παρά πραγματικότητα. Οι άνθρωποι ταιριάζουν μεταξύ τους, ή δεν ταιριάζουν. Βέβαια, σε διαφορετικούς βαθμούς. Αν προκύπτει το ταίριασμα, τότε συμβαίνει κάτι ευχάριστο.
Αν είναι αυτοσκοπός το ταίριασμα, μάλλον πρόκειται για ατύχημα. Σκέψου πράγματα που μπορείς να κάνεις αν έχεις θέσει κάτι ως αυτοσκοπό…
«Επικριτές» που σε κάνουν να θαυμάζεις τον…εαυτό σου.
Για να έχεις λοιπόν φίλους, πρέπει πάνω από όλα να είσαι εκλεκτικός. Εκτός αυτού, πρέπει να έχεις και εχθρούς. Αν φαίνονται βαριές λέξεις οι «φίλοι» και οι «εχθροί», πρέπει να έχεις συμπάθειες και αντιπάθειες. Δεν θα είχες ιδέα για την αξία του φωτός αν δεν ήξερες τι θα πει «σκοτάδι». Είπαμε, είναι «ταίριασμα» η χημεία σου με τους ανθρώπους.
Αν έχεις κάποια ιδέα για τον εαυτό σου, μην τον αξιολογείς μόνο από το ποιους ανθρώπους συμπαθείς ή αντιπαθείς, αλλά καλό είναι να κοιτάς και από την άλλη πλευρά. Ποιοι σε συμπαθούν, ποιοί σε πλησιάζουν και ποιοι δε θέλουν να σε δουν, στην καλύτερη περίπτωση, ποιοι σε απομακρύνουν.
Είσαι, όχι μόνο οι φίλοι σου, αλλά και οι επικριτές σου. Ορισμένοι τύποι ανθρώπων, δεν σου ταιριάζουν, δεν θες σίγουρα ούτε να τους βλέπεις. Οι λέξεις και οι χαρακτηρισμοί, χρησιμοποιούνται από όλους μας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν έχουν ένα και μοναδικό νόημα…
Οι Τρεις Σωματοφύλακες, λένε κάτι άλλο…
Ο Σενέκας μιλάει για «μικρόψυχους». Ο μικρόψυχος, όπως και κάθε χαρακτηρισμός, στην πραγματικότητα είναι ένα «κουτί». Χωράει μέσα του και άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία τα βάζουμε εμείς. Αν κάποιος που θεωρείς εσύ μικρόψυχο, δε σε συμπαθεί, μη σε πιάνει το «ένστικτο της αυταρέσκειας». Μη ζητάς επιβεβαίωση από αυτόν. Την επιβεβαίωση την έχεις ήδη λάβει.
Γνωρίζεις πως είσαι «σε καλό δρόμο», όταν δε «σε πάει» κάποιος που φοράει όλα… εκείνα τα χρώματα που εσύ δεν προτιμάς. Ας σκεφτόμαστε πάντα τον μαγνήτη. Όταν θέλουμε, θα έλκουμε και όταν δε θέλουμε θα απωθούμε. Μακριά από το «πολύ», για να είμαστε κοντά στο ωραίο. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τους Τρεις Σωματοφύλακες να λένε: «Ένας για λίγους και λίγοι για έναν».
Επιλέγουμε δίπλα μας ανθρώπους που μπορούν να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά μας. Και για «κοντινούς», και για «μακρινούς».
πηγή : www.tsemperlidou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου